Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου η οικονομία από τη μια και οι τεχνολογικές εξελίξεις από την άλλη αποτελούν κύρια ζητήματα που απασχολούν όλους τους ανθρώπους σε όλη την υφήλιο και σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν κόσμο που αλλάζει και εξελίσσεται ραγδαία από τα επιτεύγματα της τεχνολογίας. Όλοι οι τομείς των ανθρώπινων ενεργειών επηρεάζονται από τις εξελίξεις και φυσικά και οι επιχειρήσεις, η αγορά και η οικονομία, είτε σε τοπική κλίμακα είτε σε παγκόσμια κλίμακα. Αλλάζουν όχι μόνο λόγω των οικονομικών εξελίξεων (π.χ. Παγκοσμιοποίηση) αλλά και των τεχνολογικών εξελίξεων όπως το διαδίκτυο που έχει αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Νίκος Βασιλειάδης, Αναπλ. Καθηγητής Τμ. Πληροφορικής Α.Π.Θ., Διευθυντής Δ.Π.Μ.Σ.

Νίκος Βασιλειάδης, Αναπλ. Καθηγητής Τμ. Πληροφορικής Α.Π.Θ., Διευθυντής Δ.Π.Μ.Σ.

Όλοι πλέον οι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν την τεράστια ισχύ της πληροφορίας η οποία διαφαίνεται καθημερινά από τις οικονομικές εξελίξεις. Επίσης όλοι αναγνωρίζουν πια ότι η διαχείριση της πληροφορίας αποτελεί πανίσχυρο όπλο στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον των επιχειρήσεων.

Με βάση αυτές τις σκέψεις, πιστεύουμε ότι η προσπάθεια που ξεκινήσαμε, τα Τμήματα Πληροφορικής και Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ πριν από 10 χρόνια, να φέρουμε δηλαδή κοντά δύο επιστήμες αιχμής και να δημιουργήσουμε ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό περιβάλλον που θα παρέχει ισχυρά επιστημονικά εφόδια και θα προετοιμάζει τους επαγγελματίες του μέλλοντος, δικαιώθηκε απολύτως.

Πιστεύουμε ότι όσοι φοιτητές παρακολουθούν το πρόγραμμά μας είναι προνομιούχοι σε σχέση με αντίστοιχους μεταπτυχιακούς φοιτητές προγραμμάτων που παρέχουν γνώσεις της μίας μόνο επιστήμης. Οι απόψεις των παλαιότερων αποφοίτων μας και τα νέα που μαθαίνουμε από αυτούς σχετικά με την επαγγελματική τους πορεία, μας κάνουν αισιόδοξους ότι και οι μελλοντικοί μας φοιτητές μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού προγράμματος θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα όνειρά τους να πραγματοποιούνται. Οι εποχές βέβαια είναι δύσκολες αλλά η πάγια πεποίθησή μας είναι ότι οι γνώσεις αποτελούν την καλύτερη επένδυση και το καλύτερο όπλο για να αγωνιστεί κανείς στο σκληρό ανταγωνιστικό κόσμο της αγοράς εργασίας.

Το κυριότερο εφόδιο που κάποιος θα πάρει από το μεταπτυχιακό μας πρόγραμμα δεν είναι τα διάφορα λογισμικά που θα μάθει να χρησιμοποιεί, οι μέθοδοι επίλυσης προβλημάτων, ανάλυσης και λήψης αποφάσεων, οι γνώσεις και οι δεξιότητες στην διοίκηση ανθρώπων και διαδικασιών, το μάρκετινγκ και η διαφήμιση, η λογιστική και τα χρηματο-οικονομικά, αλλά κυρίως η ικανότητα να βλέπει τα πράγματα από μια νέα προοπτική. Αυτό που αποκομίζουμε από τις αξιολογήσεις των παλιότερων φοιτητών, από τις συζητήσεις μαζί τους και συχνά από τη συνεχιζόμενη συνεργασία σε επίπεδο διδακτορικού, είναι ότι το πρόγραμμα αυτό μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες στη σκέψη και την κρίση ενός φοιτητή και να προσθέσει μια νέα διάσταση στην εικόνα που έχει για διάφορα προβλήματα του σημερινού κόσμου. Ακόμα περισσότερο, θέλουμε να πιστεύουμε ότι στο μεταπτυχιακό μας πρόγραμμα οι φοιτητές μας μαθαίνουν να διδάσκονται, να ενημερώνονται και να επιμορφώνονται συνεχώς με τις νέες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

Νίκος ΒασιλειάδηςΑναπλ. Καθηγητής Τμ. Πληροφορικής Α.Π.Θ.Διευθυντής Δ.Π.Μ.Σ.